torsdag den 24. april 2014

Lidt valgmatematik II



I går skrev vi om det, man kan kalde udelukkelsestærsklen ved Europaparlamentsvalget. Det er den andel af stemmerne et parti skal opnå for at være helt sikre på at få mindst et mandat. Den er 7,14 procent.

Men faktisk kan et parti være heldigt at nøjes med mindre. Som i går lader vi m være antallet af mandater, der skal fordeles. 13 ved Europaparlamentsvalget. I dag tilføjer vi så og lader det være antallet af valgforbund eller selvstændige opstillingslister. Så har et parti en teoretisk mulighed for at blive repræsenteret med ned til 100%/(m+n-1) af stemmerne. Det vil sige, at flere mandater og valgforbund/lister giver en lavere tærskel. Denne tærskel kaldes repræsentationstærsklen, fordi en liste kan blive repræsenteret, hvis den opnår denne tærskel. 

Valgforbundene er ikke helt officielle endnu. Vi antager her at Socialdemokraterne, de Radikale og SF indgår i et forbund og Venstre og Konservative i et andet, mens de øvrige partier, Folkebevægelsen mod EU, Liberal Alliance og Dansk Folkeparti, opstiller alene. Det giver fem valgforbund/lister. Repræsentationstærsklen er da 100%/(13+5-1) = 5,88 %. Med andre ord er der altså en teoretisk mulighed for at en valgliste/valgforbund kan blive repræsenteret med blot 5,88 % af stemmerne.

I morgen ser vi på, hvordan mandaterne ville fordele sig ud fra Epinions måling. Det viser sig, at SF, der fik færre end 5,88 procent af stemmerne har uafgjort i kampen med Socialdemokraterne om det sidste mandat. Hvordan kan det lade sig gøre? Det kan det, fordi der er valgforbund. Repræsentationstærsklen fortæller, hvor meget et valgforbund skal have for at blive repræsenteret. Tallet kan være endnu lavere for enkelte partier i forbundet.

Hvad er lektien af alt dette? I går henviste vi til Jørgen Elklit. Lad os gøre det igen. Nederst på side 41 i sin gennemgang af det danske valgsystem skriver han, at udelukkelsestærsklen, altså de 7,14 % ved Europaparlamentsvalget, er den vigtigste. Det er vi enige i, for når et parti denne tærskel, er der ingen tvivl: Det vinder et mandat. Derfor er det relevant at vurdere om et parti er over denne grænse. Men det er vigtigt at holde i tankerne, at et parti kan klare sig med færre stemmer, især hvis det tager del i et valgforbund. Men jo færre stemmer, jo lavere sandsynlighed.

Ingen kommentarer:

Send en kommentar