torsdag den 13. juni 2013

Historien bag de historiske målinger

*Indlægget er redigeret den 14. august 2013.

2013 har været hårdt for Socialdemokraterne (se ugens graf). Der har (næsten) ikke været en uge uden en historisk dårlig meningsmåling (se bare her, her og her). Ja, flere målinger har givet dem den dårligste opbakning i over hundrede år (og det er ikke engang en overdrivelse). Det her er dog ikke (endnu) en historie, om de hårde tider Socialdemokratiet, fortjent eller ufortjent, gennemgår i øjeblikket. I stedet er det en historie om meningsmålinger.


For mange af de værste målinger har en ting til fælles. De var alle foretaget af det samme institut, YouGov. Et meningsmålingsinstitut, der har fået for vane at skyde Socialdemokraternes opbakning lige lovlig lavt.
 


YouGov it wrong

Vi har registreret 49 målinger foretaget af 7 forskellige institutter fra 8. januar og frem til 11. juni. På tværs af disse målinger er der en klar tendens til, at Socialdemokraterne har en lavere tilslutning, når YouGov er afsender.


I YouGovs 10 målinger får Socialdemokraterne i gennemsnit 17,2 pct., mens de får 18,7 pct. når man lægger de andre 39 målinger sammen. Altså en forskel på 1,5 procent af stemmerne. Cirka 3 mandater og mere end hvad der afgjorde valget i 2011.


Der er altid en statistisk usikkerhed, når det kommer til meningsmålinger. Så kan forskellen bare skyldes, at YouGov tilfældigvis har fået fat i lidt færre socialdemokratiske vælgere? Måske, men det er meget usandsynligt.  Der er således blevet spurgt virkelig mange, når vi lægger alle meningsmålingerne sammen. Sandsynligheden for den observerede afvigelse er mindre end 1 til 20.000. Der er større chance for at slå krone 14 gange i træk, hvis du slår plat og krone. Prøv selv. Det sker ikke ret tit.

Hvem skal Socialdemokraterne så lytte til?

Et oplagt alternativ til YouGov er politisk kompas’ Vox Populi. Det er vores bud på, hvordan danskerne ville stemme, hvis der var valg i morgen. Det er grundlæggende et vægtet gennemsnit af en række meningsmålinger, der tager højde for, hvor lang tid siden en måling er blevet offentliggjort, hvor mange der er spurgt, og hvor gode det pågældende institut var til at forudsige valgresultatet i 2011.


Her vurderer vi Socialdemokraternes nuværende opbakning til at være 17,7 pct. Det er 2,7 procentpoint højere, end hvad YouGov gav dem i deres måling den 3/6 2013.



Ingen kommentarer:

Send en kommentar